2011-11-10

Fredag: spaghetti med blåmusslor

Färska blåmusslor kommer nästan alltid från odlingar. Det betyder att de är kontrollerade och ofta är lätta att tvätta. Se till att alla musslorna är stängda. Knacka på de som är öppna. Om de inte stänger sig släng dem. Likaså ska man slänga de musslor som inte öppnat sig efter tillagning.
Var noga med valet av tomater på burk. Jag rekommenderar Mutti.

Spaghetti med blåmusslor, 4 personer:
1 kg blåmusslor
1/2 glas vitt vin
2 vitlöksklyftor
6 sardellfiléer
1 burk hackade tomater
4 msk olivolja
1 näve färsk persilja
peppar
500 gram spaghetti

1. Tvätta musslorna.
2. Häll vinet i botten av en stekpanna med lock. Hetta upp det. Tillsätt musslorna. Sätt på ett lock. Skaka på pannan då och då.
3. Lägg musslorna på ett fat när de öppnat sig. Sila musselskyn och spara den.
4. Häll 2 msk olivolja i stekpannan och tillsätt vitlök och sardeller. Fräs kort. Tillsätt tomat och ca 1 dl av den silade skyn. Låt koka ihop i ca 15 minuter. Om såsen tjocknar kan du spä med mer musselsky.
5. Tillsättt musslorna och lite färsk riven vitlök (kan uteslutas). Rör runt ordenligt och låt musslorna bli varma.
6. Avsluta med att tillsätta den nykokta spaghettin. Rör runt ordenligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar