2011-02-10

Fredag: rimmad lax och dillstuvad potatis

Det är lätt att rimma lax, men det tar några dagar. Det blir därför färdigrimmad lax ikväll.
När jag rimmar lax köper jag färsk lax som jag låter ligga i frysen i minst ett dygn.

Rimmad lax:
1 kg laxfilé
0,6 dl socker
1 dl salt
krossad vitpeppar

1. Blanda socker och salt och gnid in laxfilén med det. Lägg filén i kylskåpet och rimma i två dygn.
2. Häll bort vätskan och torka laxen innan du serverar tunna skivor tillsammans med dillstuvad potatis.


Dillstuvad potatis, ingredienser 4 personer:
8 potatisar
1 msk smör
1 1/2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
salt
vitpeppar
1 näve färsk dill

1. Skala potatisen och skär den i tunna skivor. Koka den och häll sedan av vattnet.
2. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Rör ner mjölet. Tillsätt mjölken och värm den. Rör ofta så att det inte bränns vid. Låt såsen koka i 3 minuter.
3. Tillsätt potatisen och rör runt. Avsluta med att tillsätta dill och vitpeppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar