Till kvällens soppa serverar jag en svamptoast. Jag har haft turen att få en hel påse med kantareller och trattkantareller som jag steker i lite smör med 1 finhackad charlottenlök och möjligen lite färsk chili. Toasten blir god ocskå med champinjoner. Då använder jag hälften smör, hälften olivolja, finhackad vitlök och avslutar med att tillsätta färsk persilja.
Potatis- och purjolökssoppa:
1 1/2 purjolök
2 msk olivolja
10 potatisar
1,2 liter grönsaksbuljong
1. Skiva purjolöken och fräs den lätt i olivoljan.
2. Skala potatisen och skär den i mindre bitar.
3. Tillsätt potatisen och buljongen och låt soppan koka i ca 10 minuter eller tills potatisen mjuknat.
4. Mixa soppan slät. Servera den toppad med lite tomatröra.
Ugnstekta äpplen:
6 svenska äpplen
saften av 1/2-1 pressad citron
1-2 tsk kanel
2 msk socker
1 dl sirap
1. Skala eventuellt äpplena och klyfta dem sedan.
2. Pressa citron över äppelklyftorna och tillsätt kanel och socker. Rör runt ordentligt och placera äppelklyftorna i en smord ugnsfast form. Tillsätt sirapen.
3. Tillaga äpplena i ugnen, 225 grader i 15-20 minuter beroende på vilken fasthet du vill att äppelklyftorna ska ha och vilken du sort du använder.
4. Servera äpplena med vaniljglass.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar