2010-10-07

Torsdag: rödbetssoppa, äppelpaj

Servera gräddfil eller turkisk youghurt smaksatt med valfria örter till soppan.

Rödbetssoppa, 4 personer:
1 kg rödbetor
2 potatisar
1 gul lök
1 morot
1 vitlöksklyfta
2 cm ingefära
2 msk smör
2 msk rapsolja
1 msk strösocker
12 dl buljong (helst egen köttbuljong, annars kyckling- eller grönsaksbuljong)
salt
peppar

1. Skala och skär rödbetorna, potatisen och moroten i bitar.
2. Skala och finhacka löken, vitlöken och ingefäran och fräs dem i smöret och oljan.
3. Tillsätt rödbetor, potatis, morot och socker och fräs ytterligare kort. Häll på buljongen och låt koka i ca 20 minuter.
4. Mixa soppan slät med stavmixer.


Smuldegspaj med äpplen:
100 gram smör
3 dl mjöl
1 dl socker
4 äpplen

Rör ihop smör, mjöl och socker till en smulig deg. Skala och tärna äpplena. Lägg äppelbitarna i en smord form. Täck äpplena med smuldegen. Grädda i 200 grader varm ugn i 25-30 minuter. Servera med vaniljglass eller vispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar